Utbildning för att jobba som hemstädare

Brinner du för service och kan tänka dig att arbeta i städbranschen? Här finner du mer information för vad som gäller kring utbildning för att jobba som hemstädare. 

Inga särskilda krav 

För att jobba som hemstädare finns ingen specifik utbildning att läsa som det gör för att nå många andra yrkesroller. Ofta räcker det att man har avslutat gymnasiet för att få jobb hos en städfirma och man får helt enkelt lära sig sina arbetsuppgifter på plats. Även den som inte har en fulländad gymnasieutbildning har chans att få jobb inom området om dom personliga egenskaperna och engagemanget är rätt. 

Många som är verksamma inom städbranschen väljer dessutom att starta sin egen firma och utforma tjänster som lämpar sig just för privatpersoner och deras hem och i princip vem som helst kan alltså göra detta. Även om det inte finns krav på någon utbildning för att arbeta som hemstädare ska man dock tänka på att det istället annat som är viktigt att ha med sig. 

Interna utbildningar hos företag 

Det finns som sagt inga högskoleutbildningar för att bli hemstädare men däremot finns det många städföretag som håller interna utbildningar och kurser när dom nyanställer personal. Detta för att lära sig hur företaget i sig arbetar men också för att lära sig olika tekniker och annat som kan vara av värde i den här yrkesrollen. Vissa företag satsar mer på utbildning än andra och tillhör man en av dom som letar en anställning som hemstädare kan det vara en punkt värd att kolla närmare på. 

Via Arbetsförmedlingen

Om man är arbetslös eller på väg att bli kan man så stöd och hjälp med kortare utbildningar hos arbetsförmedlingen. Vill man ge sig in i städbranschen finns en lokalvårdsutbildning som lämpar sig bra för den som kan tänka sig ett framtida yrke som hemstädare. Det är en så kallad arbetsmarknadsutbildning och ges utefter hur den lokala efterfrågan ser ut. Utbildningen utförs i nära samarbete med olika arbetsgivare inom branschen för att den ska bli så lärorik och effektiv som möjligt. 

Känns detta som ett intressant alternativ kontaktar man arbetsförmedlingen i den stad man är folkbokförd i. Anser dom att det finns efterfrågan på arbetsmarknaden är chansen stor att man får utbilda sig via dom. 

Viktiga egenskaper 

Istället för att man behöver en specifik utbildning för att jobba som hemstädare är det åtminstone en stor fördel om man besitter personliga egenskaper så som att vara serviceinriktad och noggrann. Det kan även vara till ens fördel om man har bra samarbetsförmåga eftersom arbete i grupp kan förekomma, samt att man är flexibel, pålitlig och har den där extra lilla känslan för detaljer. 

Är man intresserad av att jobba som hemstädare finns goda chanser till jobb. Efterfrågan i branschen är relativt stor och många väletablerade städfirmor har behov av att anställa. Tidigare erfarenheter från likande yrken är ofta av mer värde än någon utbildning.

Läs mer om hemstädning på denna sida: https://www.hemstädninguppsala.com

21 Nov 2019

Välkommen till bloggen Lär dig städa! Här kommer du att få alla slags nödvändiga och bra tips på hur man lättast städar hemma. Vad det kostar om man anlitar en städfirma. Hur man rengör sitt hem och mycket annat. God läsning!