Varför är det viktigt med ett rengjort och städat kontor?

Ett välstädat och rent kontor har otaliga fördelar för både de anställda och kunderna. Det skapar en trivsam atmosfär och ger ett välkomnande intryck. Det är lika självklart som att duscha innan arbetsdagen börjar.

Om du har arbetat inom krogbranschen eller sjukvården vet du hur viktigt handhygien är. Det finns inga ursäkter för att ignorera rengöring eller klädselregler. Regelbundna rutiner, som att använda hårnät, kortärmade tröjor och inga ringar på fingrarna, är nödvändiga. Även om det kan vara frestande att slarva ibland, så är det bäst att hålla fast vid dessa vanor utan klagomål.

Precis som ett hem kan en arbetsplats kännas inbjudande eller avskräckande. Ingen vill stiga in i en lägenhet som luktar instängt och är full av gamla pizzakartonger. De flesta förväntar sig en ren och fräsch miljö där allting är organiserat. Detta gäller särskilt för moderna kontor, som ofta är öppna och saknar personliga skrivbord för varje individ. Därför är det av största vikt att alla anställda enas om en gemensam policy för hygien och städning av kontor i Solna. Denna policy kan behöva uppdateras då och då och skärpas vid exempelvis utbrott av vinterkräksjuka eller andra smittsamma virus.

Kommunikation kring städningen

Vi har alla sett de arga lapparna i företagets pentry eller förråd med texten "Din mamma jobbar inte här". Tanken bakom dessa lappar är självklart att alla ska hjälpas åt att upprätthålla den överenskomna standarden. På vissa arbetsplatser omvandlas detta till en tävling mellan olika grupper eller avdelningar. Diskning, kaffeköp och ansvar för fikakassan blir något som man tävlar om. För vissa fungerar denna press och de ser till och med fram emot att få belöningar. Det blir också ett mer lustfyllt sätt att uppmärksamma frågan om hur städningen och hygienen hålls på en god nivå.

På platser där kunder besöker, styrelsemöten hålls eller där beslutsfattare dyker upp, blir det naturligt att sätta extra fokus på städningen. Det kan innebära att man serverar färsk frukt eller nybakat till kaffet. Det behöver inte vara överdrivet eller fel, utan bara en liten avvikelse från vardagen - ungefär som lördagsgodis hemma. Att investera i goda relationer till viktiga grupper hänger inte alltid samman med städningen, men det påverkar faktiskt intrycket av arbetsplatsen. Undvik pinsamma situationer där direktörerna efter ett framgångsrikt möte och trevligt fika möts av en ohygienisk toalett eller en skräpig korridor.

29 Oct 2023

Välkommen till bloggen Lär dig städa! Här kommer du att få alla slags nödvändiga och bra tips på hur man lättast städar hemma. Vad det kostar om man anlitar en städfirma. Hur man rengör sitt hem och mycket annat. God läsning!