Att städa vid högtider

De flesta brukar satsa som mest på sin städning inför julen. Julen är absolut den största högtiden som vi har i Sverige. Den har seglat upp som famljesammankomsten nummer ett, och med tanke på det har vi alla förmodligen något minne, några förväntningar och önskemål om hur julen ska firas. Antagligen kommer de förväntningarna från det vi själva har varit med om i vår barndom. Och nästan lika säkert vill vi antagligen göra fint hemma, med julgran, julstjärnor, girlanger, och julgransljus och vackra kulörta julgranskulor. Och innan vi tar fram allt detta, brukar vi städa och gno på som bara den. 

Städa inför julen

Den som bara orkar, vill säkert städa undan allt som har hört till vardagen när det är dags för att ta fram alla fina julsaker och dekorationer som man har städat undan åren innan. Den som är riktigt ambitiös, satsar på att tvätta fönster och samtidigt byter gardiner till speciella julgardiner. Kanske man också bonar golvet innan man tar in julgranen. Detta med när man tar in julgranen skiljer sig åt ganska mycket från hushåll till hushåll. Vissa startar redan i november, för andra vore det som att svära i kyrkan och anser att man tar in julgranen på julaftons morgon. Det som de flesta vill är att det är rejält städat innan man plockar fram alla julsaker. Sedan städar man lite på ytan så länge alla julsaker är framme.

Städa undan julen

När ska man då städa undan julen? Även här skiljer det åt nästan lika mycket som mellan alla dem som startar julfirandet allt från november till dagen innan julafton. Skillnaden brukar vara som störst mellan traditionalister och de som inte är det. Traditionalisterna kastar ut julen Tjugondag Knut, det vill säga senast den 13 januari. Andra som inte följer traditionerna alls, kastar ut julen innan nyår. Allt beror på hur kärt det är med julgran och juldekorationer och när man är trött på dem.

Städa inför påsken

Att städa inför påsken följer inte alls traditionerna på samma sätt som julen. De flesta svenskar firar inte riktigt påsk, mer än att de ser till att samla familjen och äter ägg och godis. Så att ta fram påskdekorationer följer inte riktigt samma mönster som inför julen. Men de flesta passar på att vårstäda inför påsken. Har man tvättat fönster till julen, kan det vara dags att tvätta dem på nytt inför påsken. De äldre brukar byta gardiner till mer påsklika sådana. Yngre människor tenderar att strunta i gradinbyten.

Städa bort påsken

Om man nu har plockat fram små kyklingar, ägg och fjädrar, när ska man plocka bort dem? Hur länge ska de finnas kvar? Här finns heller inte lika givna datum som vid julfirande – "Tjugondag Knut åker julen ut". Många städar bort påsksakerna efter annandag påsk, vilket är en måndag och kanske passar på helgen efter annandag påsk.

Så städar du inför högtiderna

Detta brukar man städa inför högtiderna:

  • Fönster och fönsterbräda
  • Golv och golvlister
  • Bokyllor och prydnadssaker
  • Kök och badrum

 

Välkommen till bloggen Lär dig städa! Här kommer du att få alla slags nödvändiga och bra tips på hur man lättast städar hemma. Vad det kostar om man anlitar en städfirma. Hur man rengör sitt hem och mycket annat. God läsning!