Vad kostar en städfirma?

Många är nyfikna på vad det kan kosta att anlita en städfirma och hur mycket det kan komma att kosta. Som de flesta verkar förstå, blir det ju en stor skillnad mellan de städfirmor som är seriösa och som tar betalt men som betalar alla skatter och avgifter som det krävs av ett seriöst företag som tar ansvar för sina städare. Därför går vi här igenom vad det kostar att anlita ett seriöst företag, som är beredd att ta ansvar för sina anställda, som ger dem en skälig lön och har kollektivavtal, så att de får sjukpenning när de är sjuka och pension när de blir gamla och vill pensionera sig.

Så mycket kan det kosta per timme

De flesta städbolag har en miniminivå på cirka 150 kronor per timme. Lägre än så blir det näst intill omöjligt att sträcka sig om man vill kunna betala sina städare en riktig lön. De flesta har kring 150 kronor per timme för en provstädning. När man väl har gjort sin provstädning brukar städningen landa på cirka 250 kronor per timme. Av det brukar man kunna dra av hälften i Rut-avdrag. I och med i år kan man dra av som mest 75.000 kronor per år och per person. Så huyr stor andel av städningen som du kan dra av beror på hur mycket som du redan har dragit av undet året. Anlitar man många tjänster som går under Rut-advraget minskar beloppet som man kan dra av på Rut.

Så mycket kan det kosta i månaden

Detta pris är beroende på hur stor bostad man har och hur ofta som man anlitar städfirman. Men de flesta städfirmor som kommer och städar en mellanstor bostad på 3-4 rum plus kök och badrum brukar ta mellan 5.000-7.500 kronor per månad. Av detta brukar kunderna kunna dra av hälften i Rut-avdraget, vilket gör att de flesta landar på mellan 2.500-3.000 kronor efter Rut-avdraget. Det kanske kostar en del, men det bör det göra med tanke på att man som en plikskyldig medborgare gör sin plikt och anlitar enbart företag som väljer att betala alla giltiga arbetsgivaravgifter, skatter och tar ansvar för sina anställda.

Skillnad mellan stad och land

Det kan skilja något mellan städfirmor mellan de som arbetar i storstäderna där lönerna är något högre än på mindre orter. Trots skillnader på lönerna mellan städerna och landsbygden, ser vi att de flesta städfirmor har en miniminivå på cirka 150 kronor per timme. Mindre än så innebär att företaget fuskar och antingen inte betalar tillräcklig lön för sina städare, eller inte betalar in arbetsgivaravgifter för dem. Oavsett hur de fuskande städfirmorna gör, är det inte bra att anlita ett sådant företag, då det ger dåliga konsekvenser för samhället i stort.

Välkommen till bloggen Lär dig städa! Här kommer du att få alla slags nödvändiga och bra tips på hur man lättast städar hemma. Vad det kostar om man anlitar en städfirma. Hur man rengör sitt hem och mycket annat. God läsning!