Lär dig städa som ett proffs

Är det svårt att städa? Om man är ung, och aldrig har tagit något ansvar för en bostad förut, kan det faktiskt vara svårt att städa. Hur gör man? Vad börjar man med? Bor man ensam i en etta, eller tvåa, och allt är lite stökigt överallt, kan det vara svårt att veta i vilken ända som man ska börja med. Då kommer här några tips och råd om hur man ska städa sin bostad.

Ett gott råd är att börja med det som både tar mest tid och som är viktigast. Blir man trött och less på uppgiften efter ett tag, gör det inte så mycket om det inte blir lika väl städat. Så börja med badrum, och kök. Det är de ställen i bostaden som är allra viktigast att de blir städade. Orkar man inte städa sovrum och vardagsrum, är det inte lika illa som att inte städa kök och badrum. Här börjar vi med badrummet.

Städa badrummet

Har man ett stort eller litet badrum, spelar ingen roll. Man bär sig åt på samma sätt oavsett vilket. Börja med att – använd endast miljövänliga rengöringsmedel – hälla miljövänlig såpa i toalettstolen. Låt det verka medan du gör annat. Häll sedan i en tom sprutflaska, fem delar vatten och en del såpa. Den kan du sedan använda till att spruta rengöringsmedel med på handfat, toalettringen, badkaret, blandare och kaklet. När du sedan har sprutat på med rengöringsmedel, tar du sedan en mjuk svamp och skrubbar tills all smuts är borta på handfatet, badkaret, kaklet och till sist på toaringen. OBS! Använd olika svampar och trasor till handfat, badkar, dusch, kakel och en annan till toaletten. När allt är klart, kan man sedan torka rent golvet med en golvmopp och såpa. Fyll på toapapper till sist i badrummet. Och byt ut handdukar till rena handdukar.

Städa köket

När du inte vill städa kan du anlita städning i Stockholm

Använd samma rengöringssprutflaska till köket. Då kan du börja med att spruta av rengöringssprutflaskan på diskbänken, arbetsbänken, diskho, köksfläkten och väggen invid diskbänken. Jo, det bästa är att diska först, ifall du har en massa odiskad disk. Det blir lite svårt att städa i köket om det finns en massa odiskad disk i köket. När väl rengöringsmedlet har börjat verka på diskbänk, arbetsbänk, diskho, köksfläkten och väggen invid diskbänken är det sedan bara att ta en mjuk och ren svamp och skrubba rent. Efter det kan man ta en ren och ny disktrasa och torka efteråt. Sedan kan det vara läge att rengöra fönsterbräda, genom att först spruta på av sprutflaskan och sedan torka rent på fönsterbrädan. När allt detta är gjort är det bara att dammsuga med dammsugare, och sedan torka rent med en golvmopp.

När sedan badrum och kök är klara är det bara att på samma sätt, spruta på dem rengöringssflaskan, torka rent, dammsuga, vattna blommor och torka rent golvet med golvmoppen i vardagsrum, sovrum och i hallen. Släng också alla sopor och lägg i nya plastpåsar eller soppåsar i sopkorgar, sophinkar och så vidare. Nu är du klar med din bostad och kan äntligen pusta ut! Var det för jobbigt att ens tänka på? Anlita i så fall en städfirma till städningen.

18 Oct 2019

Välkommen till bloggen Lär dig städa! Här kommer du att få alla slags nödvändiga och bra tips på hur man lättast städar hemma. Vad det kostar om man anlitar en städfirma. Hur man rengör sitt hem och mycket annat. God läsning!